Λευκή ζάχαρη vs καστανή ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι ένα συστατικό το οποίο το συναντάμε σε πολλά έτοιμα, τυποποιημένα τρόφιμα, καθώς επίσης και στην καθημερινή μας χρήση (προσθήκη στον καφέ/ τσάι, κέικ, σπιτικές μπάρες, κ.λπ.). Στο εμπόριο μπορούμε να την βρούμε σε δύο μορφές: την λευκή και την καστανή ζάχαρη.

Κρυσταλλική ή επιτραπέζια ζάχαρη (λευκή):

Η λευκή ζάχαρη παρασκευάζεται από ζαχαρότευτλα ή από ζαχαροκάλαμο. Κατά την παρασκευή της, απομακρύνονται όλες οι βιταμίνες και μέταλλα που υπάρχουν στο αρχικό φυτό. Έτσι η λευκή ζάχαρη δεν περιέχει κανένα θρεπτικό συστατικό, πέρα από τη σουκρόζη, που αποδίδει 16 θερμίδες / 1 κ.γ. (4gr).

Καστανή ζάχαρη:

Η καστανή ζάχαρη είναι ακριβώς ίδια με την λευκή, απλά σε αυτή προστίθεται μελάσα, ένας παχύρευστος χυμός που προέρχεται από τα ζαχαρότευτλα σε ένα ενδιάμεσο στάδιο παρασκευής της ζάχαρης. Επειδή έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία, περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, χαλκό και μερικές βιταμίνες (του συμπλέγματος Β). Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, η μελάσα είναι σε πολύ μικρή ποσότητα, και δεν επαρκεί για να προσφέρει τα θρεπτικά της οφέλη σε σχέση με τις ανάγκες μας.

Όσον αφορά τις θερμίδες ανάμεσα στα δύο είδη ζάχαρης, είναι ελάχιστη η διαφορά. Μάλιστα, η καστανή ζάχαρη θα μπορούσε να έχει παραπάνω θερμίδες λόγω της μελάσας.

Επίσης, και τα δύο είδη έχουν ίδιο γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή επηρεάζουν με τον ίδιο τρόπο την άνοδο της γλυκόζης στο αίμα.

Συμπερασματικά, παρόλο που η καστανή ζάχαρη είναι λιγότερο επεξεργασμένη, δεν φαίνεται να έχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με την λευκή. Άρα η αντικατάσταση της λευκής με καστανή ζάχαρη, δεν προσφέρει κάποιο όφελος. Επιπλέον, για το λόγο ότι η κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί άμεσα με την εμφάνιση παχυσαρκίας, είναι πολύ σημαντικό να την μειώσουμε από την διατροφή μας, ή και να την αφαιρέσουμε, αφού τελικά, ο οργανισμός μας δεν την έχει ανάγκη.

Προσοχή! Μην πέφτετε στην παγίδα ότι η καστανή ζάχαρη έχει λιγότερες θερμίδες από την λευκή ζάχαρη και την καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες!