Γεύμα πριν τον ύπνο! Τι πρέπει να προσέξω;

 

Είσαι σίγουρα και εσύ ένας/ μία που περιμένεις να έρθει το βράδυ, να χαλαρώσεις στον καναπέ και να παρακολουθήσεις την αγαπημένη σου σειρά τρώγοντας ένα γεύμα που θα σε ευχαριστήσει! Και αυτό εννοείται μπορεί να γίνει ακόμα και σε προχωρημένη ώρα, αφού οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι τόσο γρήγοροι που τελικά η μέρα περνάει χωρίς να το καταλάβεις.

Τελικά όμως τι ισχύει για το γεύμα που θα καταναλώσεις αργά το βράδυ; Τι επιπτώσεις θα έχει στο βάρος σου και στον ύπνο σου;

Δεν υπάρχει κάποιος σαφής κανόνας, όσον αφορά το φαγητό πριν τον ύπνο. Η ώρα του φαγητού μπορεί να είναι ένας παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση του βάρους, αλλά εξαρτάται από την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλωθεί.

Το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να θεωρηθεί προβληματικό, στην περίπτωση που δεν βασίζεται στην πείνα, αλλά στην πλήξη ή το άγχος. Το ανεπιθύμητο που προκαλεί δεν είναι μόνο η αύξηση βάρους, αλλά και η αυπνία.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με έρευνες έχει φανεί ότι η κατανάλωση ενός μικρού γεύματος πριν τον ύπνο έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρων στο αίμα, κατά την διάρκεια της νύχτας.

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι για να αποφευχθούν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της κατανάλωσης φαγητού αργά το βράδυ, πρέπει να καταναλωθούν μικρές ποσότητες φαγητού καθώς και να αποφευχθούν ορισμένα τρόφιμα όπως τα πικάντικα, τα όξινα, τα λιπαρά, η ζάχαρη, η καφεΐνη, το αλκοόλ και η σοκολάτα.

Ποια θεωρούνται ιδανικά τρόφιμα για πριν τον ύπνο;

  • Όλα τα τρόφιμα που περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο μεταβολίζεται σε σεροτονίνη και είναι υπεύθυνο για την καλή διάθεση (χαρά). Τέτοια τρόφιμα είναι το γάλα, τα πουλερικά, η βρόμη, η μπανάνα, το γιαούρτι.
  • Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, το οποίο δρα σαν ηρεμιστικό. Πηγές μαγνησίου είναι τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Τα προϊόντα ολικής άλεσης. Οι υδατάνθρακές γενικά μετά την κατανάλωση τους προκαλούν μια ήπια υπνηλία. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε τις βραδινές ώρες και παράλληλα ομαλά σάκχαρα. Μπορούμε να επιλέξουμε δημητριακά, βρόμη, σε συνδυασμό με ένα ποτήρι γάλα για πιο ομαλή καμπύλη σακχάρου.

Προτάσεις για βραδινά γεύματα:

  • Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί, γαλοπούλα, μαρούλι
  • Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μπανάνα
  • Γάλα με βρόμη/ δημητριακά και μπανάνα
  • Ψητό φιλέτο κοτόπουλο με πράσινη σαλάτα
  • Σαλάτα με όσπρια